
برخی از مخالفین حق کپیرایت بیان داشتهاند که این حق تنها مزایای کمی برای جامعه دارد و تنها باعث میشود تا عدهای ثروتمندتر شوند. این افراد بر این باورند که سیدی موسیقی که خریداری شده نیز مانند کتابی که میخریم قابل قرض دادن به دیگری است و هیچ کس نمیتواند ما را از این حق محروم کند.
حامیان حق کپی رایت نیز از طرف دیگر معتقدند که بدون این حق نمیتوان وضع معیشتی نویسندگان، هنرمندان و یا توسعهدهندگان را سروسامان داد. از این رو حق کپیرایت روشی مناسب به منظور حمایت از حقوق معنوی افراد در جامعه است.
در حوزه نرمافزارهای آزاد موضوع حتی از این هم پیچیدهتر خواهد شد. ریچاد استلامن در سال ۱۹۸۵ بنیاد نرمافزار آزاد را تاسیس نمود تا هیچ نرمافزاری حق کپیرایت نداشته باشد و بتوان آن را به هر روش ممکن استفاده نمود و یا تغییر داد. وی طرفدار سرسخت حذف حق کپیرایت بوده و معتقد است شرکتهای بزرگ با ایجاد این حق تلاش دارند تا مصرفکنندگان در سیطره خود نگهدارند و اجازه ندهند تا آنها از اکوسیستم آن شرکت رهایی یابد. وی با ساخت کلمهای با عنوان کپیلفت تلاش دارد تا تمامی قوانین مربوط به کپی رایت را به سخره بگیرد.
افراد بسیاری مانند ریچارد استالمن به جنگ با حق کپیرایت رفتهاند چرا که فکر میکنند این حق سبب کاهش دسترس عموم به مزایای محتوای مناسب می شود. به عنوان مثال خانم الکساندرا الباکیان با تاسیس سایت سایهاب توانست به مردم اجازه دهد تا میلیونها مقاله از سایتهایی با حق کپیرایت دانلود کنند. وی معتقد است هیچی مانعی نباید در برابر دسترسی عامه مردم به دانش باشد.
کپیرایت در ایران نیز در وضعیت خاکستری قرار گرفته یعنی دقیقا مشخص نیست که قانون آن در جال حاضر چگونه است.در قانون حمایت حقوق مؤلفان و مصنفان و هنرمندان که در سال ۱۳۴۸ به تصویب رسید صریحا آمده که هرکس که قسمتی یا تمام اثر متعلق به دیگری را که مورد حمایت قانون است به نام خود یا به نام خود پدیدآورنده بدون اجازه او و یا عامداً به نام شخص دیگری غیر از پدیدآورنده نشر، پخش و یا عرضه نماید به حبس تأدیبی از ۶ ماه تا ۳ سال محکوم خواهد شد. در سال ۱۳۵۲ نیز قانون ترجمه و تکثیر کتب و نشریات و آثار صوتی تصویب شد و طی آن حق کپی محتوای صوتی به صورت کامل به پدیدآورندگان آن واگذار میشد اما ضمانت اجرایی این قوانین چیزی است که تاکنون به صورت کامل انجام نشده است. این موضوع در خصوص نرمافزارها و به ویژه در مورد نرمافزارهای خارجی بدتر است چرا که ما عضو تجارت جهانی نیستیم و عملا به قوانین بیناملل کپیرایت پایبند نبودهایم.
به هر حال، حق کپیرایت از آن مسائلیست که نمیتوان به آسانی در موردش نظر داد و باید با احتیاط به آن نزدیک شد چرا که نظرات مثبت و منفی زیادی در موردش وجود دارد.